Kun je niet vinden wat je zoekt?
Stuur een bericht naar team Keppek.
Wanneer een gebouw of een groep gebouwen verdeeld is volgens kavels die aan verschillende eigenaars toebehoren en die zowel een privatief gedeelte als gemeenschappelijke delen bevat, spreekt men over gedwongen mede-eigendom en heeft men een syndicus nodig
Hier kan van afgeweken worden indien de aard van de goederen dit rechtvaardigt en alle mede-eigenaars instemmen met deze afwijking.
De syndicus of kortweg syndic genoemd heeft volgens de wet op de mede-eigendom art. 3.89 § 5 volgende taken.
Administratieve taken
De adressen bijhouden van de eigenaars , de Algemene Vergadering organiseren, de notulen bijhouden en de beslissingen van de Algemene Vergadering uitvoeren, de mede-eigenaars vertegenwoordigen, ook in rechte, de administratie van de vereniging bijhouden,...behoort tot het administratief beheer.
Financiële taken
De syndicus voert de boekhouding van de VME. Hij zorgt voor de betalingen en de nodige inkomsten om dit te doen. Daarom wordt een werkingskapitaal en een reservefonds opgevraagd aan de mede-eigenaars.
Technische taken
Het gebouw van de VME en de technische installaties moeten onderhouden worden. De installaties moeten veilig zijn en blijven. De nodige attesten dienen verkregen te worden. Technisch moet het gebouw volden aan de opgelegde eisen en verplichtingen. Denk maar aan de liften, isolatienormen, brandveiligheid.
Indien bepaalde zaken in een mede-eigendom bestemd zijn voor het gebruik door twee of meer eigenaars dan spreekt men van gemeenschappelijke delen. Dit is kenmerkend aan gedwongen mede-eigendom. Deze gemene delen kunnen niet verdeeld worden.
De privatieve delen behoren dan toe aan de specifieke eigenaars. In de basisakte staat wat privatief is en wat gemeenschappelijk. Zo bepaalt de basisakte hoeveel aandelen een privatieve kavel heeft in de gemeenschappelijke delen. Dit is belangrijk om de kosten aangegaan voor onderhoud, herstelling,... van de gemeenschappelijke delen te verdelen onder de individuele eigenaars.
Om mede-eigendom in goede banen te leiden, worden regels vastgelegd. Deze regels van een mede-eigendom vindt men in de basisakte en het Reglement van Interne Orde (RIO).
In de basisakte staat onder meer de volledige beschrijving van de mede-eigendom, wordt bepaald wat privatieve en gemeenschappelijke delen zijn en welk aandeel dit privatief deel heeft in de gemeenschappelijke delen.
Het reglement van Interne orde (RIO) bepaalt naast enkele verplichte vermeldingen de leefregels in een gebouw, m.a.w. hoe de bewoners zich moeten gedragen om de mede-eigendom voor iedereen leefbaar te houden.
Een extra dienst waarop je bij ons altijd kan rekenen, is onze juridische bijstand. Vraag gerust naar een afspraak op kantoor, dan maken we de nodige tijd voor je vrij.
Uw gebouw heeft onderhoud nodig. Niet alleen kleine herstellingen maar naar verloop van tijd kunnen grote herstellingen noodzakelijk zijn. Als syndicus en in samenspraak met de raad of de eigenaars wordt nagegaan welke werken uitgevoerd dienen te worden. Een planning en een kostenberekening worden voor grote werken steeds opgemaakt. Keppek houdt steeds rekening met de wensen van de eigenaars.
U wilt niet te veel betalen. De kosten van uw residentie worden nauwlettend opgevolgd. Daarom worden facturen steeds grondig gecontroleerd. Correcte prijzen worden onderhandeld. Wanbetalers in uw residentie, worden kordaat aangepakt zodat u hiervoor niet opdraait.
Mede-eigendom heeft zijn specifieke regels en dit brengt heel wat administratie met zich mee. Denk maar aan de algemene vergaderingen, boekhouding, keuringen, contracten, verzekeringen,...Keppek syndicus beheert dit allemaal volgens de laatste wetgeving.